Financiële tips bij de aankoop en financiering van je nieuwe huis.
-
Kijk niet alleen naar het rentepercentage, maar ook naar de voorwaarden van de hypotheek die je afsluit!
Er wordt vaak alleen gekeken naar het rentepercentage van de hypotheek die je kunt afsluiten. Bij het aangaan van een hypotheek is het rentepercentage natuurlijk erg belangrijk, maar de voorwaarden kunnen op de lange termijn heel bepalend zijn voor de woonlasten. Kijk dus ook goed naar de voorwaarden. Als voorbeeld noemen we de mogelijkheid om boetevrij af te kunnen lossen of de keuzemogelijkheden die je hebt na het verlopen van je rentevaste periode.
-
Niet al je inkomensonderdelen kunnen altijd meegenomen worden
Op je werkgeversverklaring kunnen verschillende inkomensonderdelen opgenomen worden. Alleen niet al deze onderdelen kunnen één op één worden meegenomen voor je hypotheekaanvraag. Denk bijvoorbeeld aan het bonussen of variabele beloning. Je maximale hypotheek kan hierdoor lager uitvallen dan je gedacht had. Hierdoor zou je dus dat droomhuis aan je voorbij kunnen zien gaan. Ook als je twee banen hebt en daarmee meer dan 40 uur per week werkt, dan kan de bank mogelijk maar één baan aanhouden als maximale werklast. Voorkom dit soort situaties en neem contact met ons op als je precies wilt weten wat je maximale speelruimte is ten aanzien van jouw hypotheek.
-
Bedenktijd
Na het tekenen van het koopcontract heb je, wettelijk gezien, drie dagen bedenktijd. Tijdens deze bedenktijd kun je van de koop afzien zonder een reden op te geven. Deze bedenktijd gaat in op de dag na het tekenen van het koopcontract. Als voorbeeld: als je op maandag je handtekening zet, dan heb je dinsdag, woensdag en donderdag nog de gelegenheid om de koop te ontbinden. Zaterdag, zondag of een officieel erkende feestdag worden niet geteld als bedenktijd.
-
Voorlopig koopcontract
Wanneer een woning erg populair is, lijkt het soms verstandig om een voorlopig koopcontract te tekenen. Wat veel mensen echter niet weten is dat een voorlopig koopcontract eigenlijk een normaal koopcontract is. Je zit dus meteen aan de koop vast. Weet dus waar je aan vast zit en waar je precies voor tekent als je je handtekening zet onder een voorlopig koopcontract. De enige manier om van zo’n contract af te komen, is met behulp van de bedenktijd of de ontbindende voorwaarden.
-
De bank vs een onafhankelijk adviseur
In veel gevallen is het raadplegen van een adviseur raadzaam, omdat hij of zij de onderliggende verbanden kan leggen, betere voorwaarden kan bedingen en met je kan bepalen welke oplossing het beste bij je past. Een bank heeft altijd alleen maar de beschikking over zijn eigen producten en diensten en kan je daarom minder uitgebreid van dienst zijn. Het kan goed zijn dat je bij jouw bank een uitstekende hypotheek afsluit, maar zeker in complexere situaties kan een onafhankelijk adviseur veel meer voor je doen. Zij zijn vaak in staat om toch een oplossing te vinden voor een situatie waar de bank niet uitkomt.
-
Waarde van de woning
De WOZ waarde van een woning kan je een indicatie geven of de vraagprijs redelijk is. Ook de waarde van de huidige hypotheek geeft je daar een goed beeld van. De WOZ-waarde kun je opvragen bij wozwaardeloket.nl, het hypotheekbedrag bij het Kadaster.
-
Bouwtechnische keuring
Vaak vinden woningkopers de kosten van een bouwkundige keuring te hoog. Ook heb je misschien wel het idee dat je zelf de gebreken in een woning wel kunt vinden. Toch is het een vervelende tegenvaller als achteraf blijkt dat er schimmel in de woning zit, of de kosten van verbouwingen toch een stuk hoger uitkomen. Dan kan de koop niet meer ongedaan worden gemaakt. Daarom is het in veel gevallen verstandig om een bouwkundige keuring te laten doen. Met behulp van deze keuring weet u waar u aan toe bent. Daarnaast voldoet u met een bouwkundige keuring ook aan uw onderzoeksplicht.
-
Eerst je eigen woning verkopen of eerst een andere woning kopen?
De eerste vraag is: kun je de lasten van twee woningen dragen, en wil je dat? Hoelang een woning te koop staat en welke prijs je er uiteindelijk voor krijgt, is onzeker. Dat kan enkele weken tot meer dan een jaar duren. Het verschilt sterk per woningtype, de locatie, de staat van onderhoud, de concurrentie en de prijsklasse. Houd er rekening mee dat de verkooptijd en opbrengst kunnen tegenvallen. Wie zich geen tegenvallers kan of wil veroorloven, kan beter het oude huis eerst verkopen. Liever niet wachten met kopen? Er is een mogelijkheid die interessant kan zijn: als de verkoper van de volgende woning daarmee instemt, kun je een ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst opnemen. Dan koop je het huis voor dat bod onder de voorwaarde dat je oude huis binnen een vastgestelde tijd. De verkopende partij heeft hierbij wel het recht om de woning in de verkoop te laten. Zorg dat deze voorwaarden goed en waterdicht op papier staan als je hier gebruik van maakt. Het is raadzaam om daarbij hulp in te roepen van een deskundige.
-
Check de geldigheidsduur van het rentevoorstel
Als je van de bank of van je hypotheekadviseur een rentevoorstel ontvangt. Zorg dan dat je op de hoogte bent van de duur van dit voorstel. Niets vervelender dan dat blijkt dat de geldigheidsduur van het voorstel net is verstreken op het moment dat je net denkt alles rond te hebben.
-
Neem je oude hypotheek mee
Verhuis je van koophuis naar koophuis? Vraag aan je bank of je de hypotheekrente mag meenemen naar de nieuwe hypotheek. Dat is gunstig als je huidige hypotheekrente lager is dan de nieuwe rente die je gaat betalen over je nieuwe hypotheek. In de huidige markt (september 2017) – waarin de hypotheekrente historisch laag is en nog altijd daalt – zal dit waarschijnlijk niet zo gunstig zijn. Maar kijk altijd even hoe het uitpakt. Wellicht is het een reden om de rente nu juist lang vast te zetten en om deze dan bij een volgende woning mee te nemen.
-
Kijk naar de korte, maar vooral ook naar de lange termijn
Staar je niet blind op de hoogte van de hypotheekrente en andere kosten. Hypotheekadvies richt zich altijd op de betaalbaarheid van de hypotheek op de korte en langere termijn en op wat het beste bij jou past. Hoe lang denk je in dit huis te blijven wonen? En denk ook eens aan de gevolgen van een eventuele scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en overlijden. Hoe sta je er dan voor? Kun je dan in de woning blijven wonen? Zorg er ook voor dat de hypotheeklasten op je pensioendatum betaalbaar blijven.